Wat is haptotherapie?
We voelen, denken en doen de hele dag door.
Hoe jij je voelt heeft grote invloed op je denken en doen. Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. Het is een volwaardige therapievorm die vraagt om vakmanschap, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid. Als haptotherapeut volg ik hiervoor een vierjarige post-HBO vakopleiding bij Synergos en Medische en Psychosociale Basiskennis.
Op dit moment zit ik in de laatste fase van mijn opleiding. Ik ben aangesloten bij vakverenigingen en volg nascholingen en trainingen om mezelf up2date te houden. De therapie wordt erkend en vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars. Tot mijn afstuderen (medio 2024) ontvang ik je als proefcliënt en gelden speciale tarieven omdat je nog niets kunt terugvragen bij je zorgverzekering. Lees hierover meer bij tarieven.
Als je niet lekker in je vel zit,
of niet goed uit de verf komt kan dat ertoe leiden dat je veel gaat piekeren en jezelf afsluit voor je gevoel. Of het omgekeerde. Je voelt te veel en wordt regelmatig overspoelt door emoties. Stress en innerlijke onrust zijn niet altijd meteen duidelijk zichtbaar, maar ze laten zich vaak zien in fysieke klachten en psychische problemen.
Haptotherapie helpt je meer bewust te worden van je gevoel en je mogelijkheden.
We denken en vinden van alles, maar hoe het werkelijk voor ons is, verliezen we uit het oog. Als baby voelde je heel goed wat je nodig had. De tast was je primaire zintuig. Voelde het als 'goed voor jou' dan bewoog je er naartoe, voelde het als 'schadelijk voor jou' dan bewoog je er vanaf. Dat is een haptonomisch fenomeen. Net als het openen en sluiten van je gevoel. Dat gebeurt volledig automatisch en vaak onbewust.
We zijn vergeten dat dit een vermogen van ons is wat we ook bewust kunnen inzetten en gebruiken. Wanneer je ouder wordt krijgt denken en doen een grotere plaats en zijn we minder bewust van ons voelen. We proberen antwoorden te vinden in ons hoofd terwijl het antwoord vaak verscholen ligt in onze gevoelens en behoeften.
Het luisteren naar de signalen van je lichaam en je bewust worden van je gevoel geven je meer inzicht in jezelf.
Je ontdekt hoe je omgaat met jezelf en je omgeving. Hoe reageer je op druk? Hoe ga je om met spanning? Hoe voelt een volledig ontspannen lijf? Wat is een prettige basisspanning voor je? Hoe voelt je lijf als je 'aan' staat? Wat zijn je patronen in grenssituaties. Ben je geneigd te vluchten, bevriezen of vechten? Wat zijn daar de kwaliteiten en valkuilen van? Hoe reageert je omgeving daarop?
Thuis in je eigen lichaam ontdek je nieuwe mogelijkheden en kun je keuzes maken die goed zijn voor jou.
Wanneer haptotherapie?
Overbelast, burn-out, stress
Vastzitten in je denken en weinig gevoel voor je lichaam
Trauma
Steeds hetzelfde rondje maken
Vastlopen in je patronen en daar geen zicht op hebben
Angst en paniekklachten
Negatief zelfbeeld
Gebrek aan zelfvertrouwen
Sombere gevoelens en depressie
Relatieproblemen, hechting, bindings- of verlatingsangst
Onverklaarbare lichamelijke problemen
Moeite met grenzen aangeven
Veel aanpassen aan de ander
Gebrek aan werkgeluk
Moeite met intimiteit
Perfectionisme
Levensvragen
Binnen haptotherapie breng ik je in beleving zodat je kunt oefenen om weer te luisteren naar jouw lichaam. Dat doen we met gesprekken, oefeningen en door aanraking.
Ik maak contact met je en zal als therapeut mijn kwaliteiten, creativiteit en persoonlijkheid inzetten ten dienst van jouw ontwikkeling. Altijd afgestemd op jouw behoefte en mogelijkheden. In jouw tempo en op jouw moment.
Tegelijkertijd ontdek je samen met mij hoe de ander je ziet en welk effect de omgeving op jou heeft. Haptotherapie geeft je vrijheid en regie in je denken, voelen en doen.
